Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
«Γίνε εσύ η αλλαγή. Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο»
Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, φετινό σύνθημα της οποίας ήταν: «Γίνε εσύ η αλλαγή. Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».
Το σχολείο μας όπως κάθε χρόνο συμμετείχε στην δράση αυτή με ενημερώσεις-εκδηλώσεις, αλλά παράλληλα είχε και συμμετοχή σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης για την Ασφαλή χρήση στο διαδίκτυο.
Για τον σκοπό αυτό η Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας κατόπιν επικοινωνίας με τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», ο οποίος θα παρευρισκόταν στην πόλη της Καβάλας από τις 6 Φεβρουαρίου ως και τις 10 Φεβρουαρίου όπως και σε συνεννόηση με το ΥΠΕΘ με το οποίο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, μετακινήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας με την συνοδεία καθηγητών, με σκοπό να πάρουν μέρος οι μαθητές σε διαδραστικές παρεμβάσεις για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέματα που αφορούν τα παιδιά και ειδικότερα για την ασφάλεια στην χρήση του διαδικτύου.
Οι μαθητές βρέθηκαν μέσα στο κινητό εργαστήριο Ενημέρωσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας» όπου είχαν την δυνατότητα σε ομάδες και με την καθοδήγηση ψυχολόγου να πληροφορηθούν όχι μόνο για τις δράσεις που υλοποιεί ο οργανισμός για την δική τους προστασία αλλά και να ενημερωθούν για την παιδική κακοποίηση και την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με τρόπο διαδραστικό, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών εντός του κινητού εργαστηρίου Ενημέρωσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας».
Παράλληλα διεξάγονταν στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Καβάλας και για όλη την διάρκεια της μέρας, Ενημέρωση-Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, όπου οι υπόλοιποι μαθητές της Β’ Γυμνασίου καθώς και της Α’ Γυμνασίου σταδιακά ενημερώθηκαν από την Διευθύντρια του σχολείου κα Τσίμπλιου Φαίδρα και από την καθηγήτρια κα Αχράζογλου Χριστίνα σε θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τους κανόνες χρήσης του, τον εθισμό, τους κινδύνους, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά παράλληλα τονίστηκαν και τα θετικά στοιχεία του διαδικτύου.
Ακολούθησαν ερωτήματα και συζήτηση με τους μαθητές όπου τους έγινε σαφές πόσο πολύ πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους και την ιδιωτικότητα τους όπως επίσης και πού να απευθύνονται σε περίπτωση που κινδυνεύουν οι ίδιοι ή οι φίλοι τους. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα διαδικτυακά τους ίχνη και πάντα να σκέφτονται αν αυτά που κοινοποιούν, ή που μοιράζονται, αν θα ήθελαν να τους ακολουθούν για πάντα.