foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Στη δική μας πόλη, αν δείτε τι έμεινε από την παλιά εποχή, το κτήριο του 1ου Γυμνασίου της Καβάλας ξεχωρίζει.

Το σχολείο μας

KTIRIO EX 012Από το Google Earth

googlestrΑπό το Google Street View

Σύνδεση

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3 guests και κανένα μέλος

DSC02827 ΤΟ  ΠΕΙΡΑΜΑ   ΤΟΥ   ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Την  Δευτέρα 21 Μαρτίου ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, το σχολείο μας το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας πραγματοποίησε δράση με τίτλο « Το  πείραμα του Ερατοσθένη».

Το πείραμα αυτό είναι ένα από τα 10 ομορφότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.

Ο Ερατοσθένης στο πείραμα αυτό μέτρησε την περιφέρεια της γης και κατ’ επέκταση την ακτίνα της γης πριν από 2500 χρόνια,  χρησιμοποιώντας απλά υλικά,  το μυαλό του και την επινοητικότητά του.

Λίγα λόγια για την ιστορία του πειράματος
Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στα νότια όρια της πόλης Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτίζεται ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού (δηλαδή, βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε μια άλλη πόλη πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.
Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στον Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειάς της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, ίση περίπου με 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από αφηγήσεις βηματιστών και ίση περίπου με 800 Km (φημολογείται ότι ο Ερατοσθένης μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με 40000 Km.
Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης την έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Άρα, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι' αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.  (Πηγή  ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ)

Το πείραμα στο σχολείο μας

Το πείραμα  διοργανώθηκε από τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Σπάρτης, 1ουΗρακλείου και Μυτιλήνης με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ και συμμετείχαν πολλά σχολεία απ’ όλη  την Ελλάδα.

Στο σχολείο μας το πείραμα έγινε στον προαύλιο χώρο ακριβώς στις 12.30 και έλαβαν μέρος τα τμήματα Γ1 και Β3 με την καθοδήγηση του Διευθυντή κ. Ξυλούδη Ηλία ΠΕΟ4 και της κ. Πεπονή Σωτηρίας  ΠΕ03.

 Στην αρχή τα παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και  η κάθε ομάδα είχε να μετρήσει  το ύψος ενός κατακόρυφου αντικειμένου και την σκιά του. Οι ομάδες διέθεταν μέτρο ή μεζούρα και αλφάδι ή νήμα της στάθμης.  Ακόμη από το GoogleEarth γνώριζαν την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό.

Έγιναν προσεκτικά οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν  στην πράξη  πως ο Ερατοσθένης υπολόγισε την ακτίνα της γης.

Με το φύλλο εργασίας  εδώ μπορούμε να κατανοήσουμε πως βρέθηκε η ακτίνα της γης από τα παιδιά.

   

                     DSC02811 DSC02812 DSC02817 DSC02821 DSC02822 DSC02818

Copyright © 2024 1ο Γυμνάσιο Καβάλας Rights Reserved.