foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Στη δική μας πόλη, αν δείτε τι έμεινε από την παλιά εποχή, το κτήριο του 1ου Γυμνασίου της Καβάλας ξεχωρίζει.

Το σχολείο μας

KTIRIO EX 012Από το Google Earth

googlestrΑπό το Google Street View

Πρόσφατα άρθρα

Σύνδεση

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 guests και κανένα μέλος

Ο ((αποτελεσματικός)) γονέας

Όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς κάτι παράξενο και ατυχές συμβαίνει. Αρχίζουν να αναλαμβάνουν ή να υποδύονται έναν ρόλο και ξεχνούν ότι είναι πρόσωπα. Όταν εισέρχονται στον ιερό κόσμο των γονέων αισθάνονται ότι πρέπει να ενδυθούν τον μανδύα των ((γονέων)). Προσπαθούν ειλικρινά να συμπεριφερθούν με συγκεκριμένους τρόπους γιατί έτσι πιστεύουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς.

Ξεχνώντας την ανθρώπινη υπόσταση τους, όταν οι άνθρωποι γίνονται γονείς συχνά παύουν να είναι ανθρώπινοι. Δεν αισθάνονται πλέον ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους, να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται κάθε στιγμή. Ως γονείς πλέον έχουν καθήκον να είναι καλύτεροι από άλλα πρόσωπα.

Θεωρούν ότι τα συναισθήματα τους πρέπει πάντοτε να είναι στοργικά απέναντι στα παιδιά τους οι ίδιοι να είναι άνευ όρων στοργικοί και αποδεικτικοί να παραμερίζουν τις δικές τους εγωιστικές ανάγκες να θυσιάζονται για τα παιδιά τους και να μην επαναλάβουν τα σφάλματα των δικών τους γονέων.

Το πρώτο σοβαρό σφάλμα που μπορεί να κάνει κανείς όταν γίνεται γονέας είναι να ξεχάσει ότι είναι και αυτός άνθρωπος. Ο αποτελεσματικός γονέας επιτρέπει στον εαυτό του να είναι ένα πρόσωπο – ένα αληθινό πρόσωπο. Τα παιδιά εκτιμούν βαθύτατα αυτή την ιδιότητα του αληθινού και του ανθρώπινου στους γονείς. Και μάλιστα το λένε ((ο πατέρας μου δεν είναι δήθεν)).

Η έννοια της αποδοχής

Όλοι οι γονείς είναι πρόσωπα που έχουν διαφορετικά είδη συναισθημάτων απέναντι στα παιδιά τους: της αποδοχής και της μη αποδοχής. Οι γονείς άλλοτε αποδέχονται αυτά που κάνει το παιδί και άλλοτε όχι.

Η συμπεριφορά είναι κάτι που το παιδί λέει ή κάνει. Δεν είναι η κρίση σας για τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα ένα παιδί που αφήνει τα ρούχα του στο πάτωμα εκδηλώνει μια συμπεριφορά. Το να το χαρακτηρίζεται ως ((τσαπατσούλικο)) είναι μια κρίση της συμπεριφοράς αυτής.

Οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται άνευ όρων μια συμπεριφορά που παιδιού τους ούτε και να την αποδέχονται πάντοτε. Ούτε πρέπει να προσποιούνται ότι αποδέχονται κάτι , όταν δεν το αποδέχονται. Ενώ τα παιδιά χωρίς αμφιβολία προτιμούν να γίνονται αποδεκτά, μπορούν να χειριστούν εποικοδομητικά τα συναισθήματα μη αποδοχής των γονέων τους, όταν οι γονείς στέλνουν ειλικρινή και σαφή μηνύματα που αντιστοιχούν στα πραγματικά τους συναισθήματα. Αυτό όχι μόνο βοηθάει τα παιδιά να ανταπεξέλθουν ευκολότερα, αλλά επίσης θα βοηθήσει κάθε παιδί να δει τον πατέρα και την μητέρα του σαν αυθεντικό και

Αντρέας Παπαδόπουλος

Παιδοψυχολόγος

Copyright © 2024 1ο Γυμνάσιο Καβάλας Rights Reserved.